Σάββατο 17 Μαΐου 2014

I(s)DA(t)HOT?

17η Μαΐου σήμερα, διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, στην Αγγλική γλώσσα αποδιδόμενη ως IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia). Σήμερα είναι η μέρα που η κοινότητά μας καλείται να μιλήσει ανοιχτά και να δράσει.

Στην 9η συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται η μεγαλύτερη παγκόσμια δράση αλληλεγγύης υπέρ των LGBTQ δικαιωμάτων αναμένεται να συμμετάσχουν 120 χώρες με 17 διαφορετικές δράσεις. Στις 3π.μ. (UTC, διεθνής ώρα) με την επίσημη έναρξη της ημέρας σε παγκόσμιο επίπεδο (για την Ελλάδα 12 το μεσημέρι) θα ξεκινήσουν οι δράσεις που έχουν σαν στόχο τον τερματισμό της βίας, του εκφοβισμού, καθώς και της προάσπισης του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης για τα LGBTQ άτομα.

Στην Ελλάδα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Colour Youth, η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Συντάγματος με την δράση "Γράψε ένα σύνθημα για τα δικαιώματά σου" για την καμπάνια Vote for your rights.

Δηλώσεις υποστήριξης της ημέρας έχουν εκδώσει: Ο γενικός γραμματέας των Η.Ε. Ban Ki-moon, η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Navi Pillay και σειρά πρακτορείων των Η.Ε. (UNDP, UNAIDS, κλπ).

Μέχρι τώρα, υπέρ της ίσης μεταχείρισης εκφράστηκαν με δηλώσεις τους μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, ο John Kerry και ο αντιπρόεδρος Joe Biden μέσω twitter. Σε πρεσβείες των ΗΠΑ, του ΗΒ, της Γερμανίας και της Ολλανδίας σε διάφορες χώρες του κόσμου θα κυμματίζουν σημαίες με το ουράνιο τόξο.

Ας είμαστε κι εμείς εκεί να προστατέψουμε το δικαίωμά μας στην ελεύθερη έκφραση, ο κάθε ένας με τον τρόπο που μπορεί. Συμμετέχοντας στη δράση, στο thunderclap της IDAHOT προσθέτοντας τη δική μας φωνή στην προσπάθεια καταιγισμού στα social media, γράφοντας ή ενημερώνοντας τον κόσμο.

Σήμερα και εγώ μιλάω ανοιχτά για τα δικαιώματά μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου